Thursday, 11 August 2011

estate management @ pengurusan hartanah

ramai tertanya-tanya apakah estate management???pengurusan hartanah???
nantikan jawapan nye..sbb aku ada class skrg..nanti aku ceritakan serba boleh mengenai topik ini...sabar yer!!!

ok fine!!!class cancel...petang ni aku kena pergi PTG pula..Pejabat Tanah dan Galian...ok2....kembali kepada topik utama...pengurusan hartanah....bagi adik2 yg bakal menjejakkan kaki ke universiti..yg masih xtau apa yg adik2 mahu pilih...atau sesiapa yg mendapat course ni on the spot...sini aku nak cerita ckit....firstly..diploma course ni hanya ditawarkan di UiTM, UTM n UTHM...itu aje..further degree lak UM trut mnawarkan course ni...

estate management ni berkenaaan real estate...maksudnya hartanah..n paling penting ia menjana pendapat lumayan..graduate course ini xpernah aku dengar ada yg tanam anggur...atau menganggur....aku apply course ni kerana aku rasa ianya sesuai dgn diri aku yg petah berkata-kata dan suka outstation...jenis  reti duduk diam la aku nih....aku asal budak aliran sains tulen...budak bio la katekan...ahahahah....suke aku...tp aku jump to this course...because its very interesting n challenging...

sesiapa yg nak involve on this field must have good..excellent in basic math...not addmath..basic math...byk kira2...teori ada...praktikal pun ada..yg paling best..apa yg kita pelajari ada teori,ada praktikalnya...mmg best...x boring..! x da lah terperuk dlm class...lecture hall aje..byk site visit...inspection...mmg xley lari lah...

after graduate, kite ley bekerja dlm sektor awam n swasta...diploma aje..kite ley jd penolong pengawai penilai..penolong pengurus hartanah..smua penolong la...sbb diploma bru half professional...not fully professional yet..tapi dgn diploma aje..kita boleh jadi estate agent..means ejen hartanah...atau gelaran kampung ialah broker tanah...apply license then ley jd middlemen..org tengah dlm jual..beli...lelong tanah..rumah..kondo..banglo...semua la property yg ada...estate agent lah paling tinggi income nye..maklumlah 2-3% hasil pembelian property adalah komisen kita...if kite dpt jual banglo bernilai RM550,000.....3% dari RM5550,000 = ??????? kira sendiri la yer...tapi estate agent la plg mencabar...kerja  tentu masa..kena byk berkorban dll...biasa la kan..high risk,high income...

kalau lepasan ijazah pula...pengawai penilai..pengurus hartanah dll...itu la kerja kite..sekarang bank pun perlu kan kita...JPPH...MOF...itu semua tmpat kita bekerja la dlm sektor awam...yg paling best..kalau dpt jadi REGISTERED VALUER...signature/tandatangan kita amat2 lah berharga...RM7000 above per month...tapi nak jd registered valuer bkn senang..ade procedure nye...
girls yg involve dlm bidang ni kebanyakan jadi lecterur...maklumlah...paham2 la yer..perempuan...prospek..bidang kita ini mencabar...bukan setakat duduk dlm offiice aje....tp bukan la berjemur di bwh sinaran matahari...

itu la rasanye scr general..am..mengenai kos pengurusan hartanah...kalau ada ape2 yg perlu saye ceritakan...saya akan tulis dan tulis lagi...
bagi2 adik2...teman2 di luar sana...course ini x lah sesukar mana...mana ade pembelajaran yg mudah..semua benda mencabar...effort plg penting...kalau ada ape2 persoalan..pertanyaan..jgn segan2..jgn malu2...

26 comments:

  1. Salam . Sye nak tanya sikit . Saye minat kos hartanah ni , tapi rasa diri ni tak layak pulak . Sye budak sastera , just amek geografi n perdagangan . Boleh tak kalau nak amek kos ni nanti ?

    ReplyDelete
  2. boleh je dik...skop die sgt luas...minat yg penting diiringi dgn usaha...

    ReplyDelete
  3. Salam..sy nk mnta pndpt dan ptlongan skit dr tuan blog..boleh dtailkn tntang pljaran yg ad dlm course ni..sy minat math..minat pda kira2..amd sy trtarik dgn bdang httanah sbp mncbar dan brkaitan dgn math..bolrh trangkn mcmne pula dgn krjaya bdg hrtanah?

    ReplyDelete
  4. http://budah92.blogspot.com/2014/04/course-outline-ap225.html

    ReplyDelete
  5. Salam ekstravaganza kak...
    Saya ada apply course Pengurusan Hartanah nie untuk further study kat U nanti...
    So saya nak tanya akak if bidang nie ada kena mengena tak dengan Seni Lukis dan Seni Binabcoz saya juga sangat2 berminat dengan seni melukis nieee...
    Boleh akak berikan saya serba sedikit penjelasan...?
    TQ !!

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam.
      good for apply, so awk dpt further apa?
      jauh dari course senibina...tapi still under 1 fakulti.
      kos ni tak ade lukisan sgt, cukup lukis pelan rumah, bangunan etc...mahir Autocad, Mic.Visio (utk practice in future)

      Delete
  6. salam akak , as i know , tak ramai yg amek berat pasal cos ni, n sy wondering , kita boleh further tak smpai luar negara dengan cos ni ?
    feedback akak sgt membantu , thanks :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam.
      mmg rmai ignore course ni.
      tp kite ade qualification RICS...RICS digunapakai di overseas..UK...
      rmai senior further study kt luar..conth Uni. Of Reading UK http://www.reading.ac.uk/Study/taught/mscRealEstate.aspx?accy=2013/4...
      kerja kat luar pun rmai...DTZ company...sime darby, uem land etc...

      Delete
  7. ijazah utk kos nie selalunye ade di tawarkan di uitm kampus mane selain shah alam ?

    ReplyDelete
  8. uitm shah alam utk lepasan diploma, matrikulasi, stpm.
    uitm seri iskandar, perak untuk lepasan diploma sahaja

    ReplyDelete
  9. assalamualaikum akak..alhamdulillah saya dapat degree course ni.maaf mengganggu akak,,apa persiapan yang patut saya buat?

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam.
      Tahniah diucapkan. Welcome to UiTM Shah Alam, Centre Studies of Real Estate.
      Persiapan, terlalu general disitu.
      1. ikut dan penuhi segala prosedur pendaftaran. pendaftran kolej dan fakulti berbeza.
      2. siapkan kalkulator, buku, kertas etc...
      3. minat, perbetulkan niat adik.
      4. kos ni under RICS, BOVEA, RISM..RICS cover overseas.

      Delete
  10. salam , akk nk tnye bape thun ye degree dlm cos ni? sy lepasan matrikulasi and dpt cos ni kt uitm shah alam

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam.
      skrg kita ada pelan pengajian baru yg diupgrade. tmpoh pngajian 7 semester= 3thn setengah.
      Welcome to UiTM Shah Alam, Centre Studies of Real Estate.

      Delete
  11. thank you sis for the info.. boleh saya tahu cara pembelajaran dia push ke x? then.. macam mana nak further ambil professional license for valuer? and peluang/kelayakan bagi perempuan untuk pekerjaan ini mcm mana?

    ReplyDelete
  12. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  13. Salam. Akak, tumpang tanya. Bagi lepasan STPM dlm course ekonomi, boleh ke saya apply course ni di UM bagi peringkat degree ? Ada perbezaan ke antara pengajian di Uitm Shah Alam dan UM ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. setiap universiti berbeza...ada pro n con...
      ada kekuatan dan kelemahan masing2. UM awk campur semua, Uitm hanya bumiputera. ini perbezaan utama

      Delete
  14. Salam,, akak..if sye diploma in civil engginering and for degree sye applied course nie, agak2 nyer berape lme yek tempoh pengajian sye..

    ReplyDelete
    Replies
    1. dalam 4 tahun maksimum...kalau ada semakan mungkin lebih cepat

      Delete
  15. Assalamualaikum sis. Sy lepasan f6 aliran sastera. Bole ke sy mhn course ni utk dgree? Pngk 2.34 dan muet band 2. Course ni ada iv ke ? ? Sy minat kerja luar dan math(tp f6 takda amek math) tlg bg respon sis

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh cuba apply dan lihat syarat kemasukan di website FSPU UiTM...
      tiada iv diperlukan.

      Delete
  16. Assalam. Nak tnya sikit. Kalau mau ambil diploma pengurusan hartanah ni UiTM di mana? I mean, smua UiTM kaa ada tawarkan diploma ni. And then bnyak kaa prmpuan ceburkan diri dlm bidang ni? Sya excited mau ambil course ni, serius! :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. diploma uitm perak
      degree uitm shah alam
      ramai je perempuan
      awak refer https://budah92.blogspot.my/ untuk course outline

      Delete
  17. kak , ape syarat kemasukan utk bidang pengurusan hartanah dkt uitm ni ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh google dan semak di website FSPU uitm.

      Delete