Friday, 12 August 2011

renung-renungkan

kte dgr cite psal ayh plak bgi korg sdey skit nk rye nie..
huhuhu renung2kn slamat b’rmah...

Mungkin ibu lbh kerap menelefon utk menanyakan keadaan kita setiap hari..Tp tahukah kita, sebenar nya ayah lah yg mengingatkan ibu utk menelefon kita?

Semasa kecil, ibu lah yg lebih sering mendukung kita..Tp tahukah kita bhw sebaik saja ayah pulang bekerja dgn wajah yg letih ayahlah slalu menanyakan apa yg kita lakukan seharian ?

Saat kita sakit@demam, ayah sering membentak "sudah diberitahu! jgn minum ais!".Tp tahukah kamu bahwa ayah sangat risau.??

Ketika kita remaja, kita meminta izin untk keluar malam. Ayah dgn tegas berkata "tidak boleh!"..Sedarkah kita bhw ayah hanya ingin menjaga kita? Krn bagi ayah, kita adlh sesuatu yg sangat berharga.

Saat kita sudah d percayai, ayah pun melonggarkan peraturannya. Maka kita telah melangar kpercayaan nya...Maka ayah lah yg setia menunggu kita di ruang tamu dgn rasa sangat risau..

Setelah kita dewasa,ayah telah mghantar kita ke sekolah@kolej untuk belajar..

Di saat kita memerlukan ini-itu, utk keperluan kuliah kita, ayah hanya mengerutkan dahi.tanpa menolak, beliau memenuhinya..Saat kamu berjaya..Ayah adlh org pertama yg berdiri dan bertepuk tangan untukmu..Ayah akan tersenyum dngan bangga..

Sampai ketika jodoh kita telah datang dan meminta izin untuk mengambil kita dari ayah..Ayah sangat berhati-hati mengizinkan nya..Dan akhirnya..Saat ayah melihat kita duduk di atas plamin bersama pasangan nya..ayahpun tersenyum bahagia..

Apa kita tahu,bhw ayah sempat pergi ke belakang dan menangis?

Ayah menangis krn ayah sangat bahagia..Dan diapun berdoa "Ya Tuhan, tugasku telah selesai dgn baik..Bahagiakan lah putra putri kecilku yg manis bersama pasangannya"..

Setelah itu ayah hanya akan menunggu kedatangan kita brsma cucu-cucunya yg sesekali dtg utk menjenguk..Dengan rambut yg memutih dan badan yg tak lagi kuat untuk menjaga kita..

(sebarkan jika kita sayang kepada ayah kita)

Ɩ♥ѵӗ U ayah ({})♥

* mungkin ramai yang tidak kisah akan kasih sayang seorang ayah ataupun redhanya... saat kita exam, adakah kita akan meminta ayah mendoakan kita. kebanyakannya akan meminta doa seorang ibu.

* sedalam dalam hati ayah, ada perasaan mahu melakukan yang terbaik untuk ahli keluarganya.

* answer me, siapa lelaki terbaik yang pernah hidup dalam hidup kalian? yang sanggup berkorban duit, sanggup melukakan dirinya untuk kalian...♥

Thursday, 11 August 2011

estate management @ pengurusan hartanah

ramai tertanya-tanya apakah estate management???pengurusan hartanah???
nantikan jawapan nye..sbb aku ada class skrg..nanti aku ceritakan serba boleh mengenai topik ini...sabar yer!!!

ok fine!!!class cancel...petang ni aku kena pergi PTG pula..Pejabat Tanah dan Galian...ok2....kembali kepada topik utama...pengurusan hartanah....bagi adik2 yg bakal menjejakkan kaki ke universiti..yg masih xtau apa yg adik2 mahu pilih...atau sesiapa yg mendapat course ni on the spot...sini aku nak cerita ckit....firstly..diploma course ni hanya ditawarkan di UiTM, UTM n UTHM...itu aje..further degree lak UM trut mnawarkan course ni...

estate management ni berkenaaan real estate...maksudnya hartanah..n paling penting ia menjana pendapat lumayan..graduate course ini xpernah aku dengar ada yg tanam anggur...atau menganggur....aku apply course ni kerana aku rasa ianya sesuai dgn diri aku yg petah berkata-kata dan suka outstation...jenis  reti duduk diam la aku nih....aku asal budak aliran sains tulen...budak bio la katekan...ahahahah....suke aku...tp aku jump to this course...because its very interesting n challenging...

sesiapa yg nak involve on this field must have good..excellent in basic math...not addmath..basic math...byk kira2...teori ada...praktikal pun ada..yg paling best..apa yg kita pelajari ada teori,ada praktikalnya...mmg best...x boring..! x da lah terperuk dlm class...lecture hall aje..byk site visit...inspection...mmg xley lari lah...

after graduate, kite ley bekerja dlm sektor awam n swasta...diploma aje..kite ley jd penolong pengawai penilai..penolong pengurus hartanah..smua penolong la...sbb diploma bru half professional...not fully professional yet..tapi dgn diploma aje..kita boleh jadi estate agent..means ejen hartanah...atau gelaran kampung ialah broker tanah...apply license then ley jd middlemen..org tengah dlm jual..beli...lelong tanah..rumah..kondo..banglo...semua la property yg ada...estate agent lah paling tinggi income nye..maklumlah 2-3% hasil pembelian property adalah komisen kita...if kite dpt jual banglo bernilai RM550,000.....3% dari RM5550,000 = ??????? kira sendiri la yer...tapi estate agent la plg mencabar...kerja  tentu masa..kena byk berkorban dll...biasa la kan..high risk,high income...

kalau lepasan ijazah pula...pengawai penilai..pengurus hartanah dll...itu la kerja kite..sekarang bank pun perlu kan kita...JPPH...MOF...itu semua tmpat kita bekerja la dlm sektor awam...yg paling best..kalau dpt jadi REGISTERED VALUER...signature/tandatangan kita amat2 lah berharga...RM7000 above per month...tapi nak jd registered valuer bkn senang..ade procedure nye...
girls yg involve dlm bidang ni kebanyakan jadi lecterur...maklumlah...paham2 la yer..perempuan...prospek..bidang kita ini mencabar...bukan setakat duduk dlm offiice aje....tp bukan la berjemur di bwh sinaran matahari...

itu la rasanye scr general..am..mengenai kos pengurusan hartanah...kalau ada ape2 yg perlu saye ceritakan...saya akan tulis dan tulis lagi...
bagi2 adik2...teman2 di luar sana...course ini x lah sesukar mana...mana ade pembelajaran yg mudah..semua benda mencabar...effort plg penting...kalau ada ape2 persoalan..pertanyaan..jgn segan2..jgn malu2...

report oh report !!!

uishhh....penat memikirkan report nih...ntah bila nk ciap...model oh model...dis week 3 report aku kena ciapkan...next week present...I LOVE IT....eheheheh..bab present mempresent mmg aku suke...1st report yg prlu aku ciapkan scepat as fast as possible adalah LAND LAW...En.Azhan...tdi dye bt kami 1 class trkejut cgt2..tersedak di puase2 nih...task bru dpt dis week,,,n kne present next week...mne  mgalabah nye...nk pergi PTG bile???masa???awalnye..dye kate present n submit report after raye..ni hampeh...terpakse la aku call sana sini mtk TITLE on the spot...fuhhhhhh...sabor aje lah...

yg lagi best...soft copy yg diminta dr putrajaya...ntah bile nk smpai...x da benda tu cmne kami nk bt report...everyday aku pegi opis tgok post box...ari ni..harem..x smpai2 agi...kate pos laju...cmne nih...opsss!!!lupe..tmpat aku ni zon B/zon C...so phm2 ler...hope esk da ade...kalu x...trpakse la aku dan awop2 sewa kreta..menempuh prjalanan jauh ke putrajaya blek...huuhuhhhhuuuu...penat weiii....!!!



strusnye itu lah gmbar kami ke site visit..aku xda...mklumlah pmilik nikon...report n mock model ku...FLOoR...mse ni lah...nk tnjuk kekretifan ku...ahahahhaaha....aku xda la kreatif cgt..stakat nk tokok tambah tu...mampu la...selebihnya...mtak tnjk ajar sifu la...sape master dlm bab ni????angkat kuku cpt....ok fine!!!aku bt sorg2...ahak>>>da sume xngaku...lastly,,ade la senior..mrgkap akak ku sudi mnolong...syukur cgt2...ssguhnye BUILDING xda la trrrreeettttt cgt...aku more prefer to VALUATION....da best...almaklumlah,..dis sem dpt lecterur lagi handsome..kacak..bergaya...segar sume anak2 gadis lam kelas kami...jejaka2 pn tunduk aje....xda nk tgok mreka time ni...ehehehehhe....gurau je...sowi sume....

Wednesday, 10 August 2011

ramadhan

Alhamdulillah...diberi kesempatan n kekuatan mengerjakannye pd thn ni....ini mrupakan ramadhan ke-7 ak brpuase di perantauan...since 13 years old until now...hurmmm...ssguhnye ak amt2 mrindui fmly...mama,papa,baby,abg mie,abg dek dll....alangkah bertuahnye jike ak brpeluang puasa 1bln di umah...ak tabah mghadapinye...name pn STUDENT kn....dats is my job...i ll do it da best....!!!





miss u all.....end of 2011..insyaAllah..dpt ank buah la ak..ehehheheheee,,,best nya...x sbar ase...ingt lgi...thn lepas 1fmly terbang ke Brunei...berbuka di sna....gara2 kak iparku...yg mgidam nk berbuka..sahur skali...layan aje la...best cgt2....Rizz Hotel...5 star..fully stomach.....varieties....yum!yum!....